Economie piekt, werknemers in een dal!

De energie van werkend Nederland in 2018

Op 13 september jl. werden de nieuwste cijfers gepresenteerd door Patrick Davidson en Hans van der Loo van Energyfinder in Breda.

Daar werd ik niet blij van! Het gaat ons economisch voor de wind als we het nieuws mogen geloven. Als je echter kijkt hoe werknemers in hun vel zitten, ziet het beeld er heel anders uit. Dan blijkt dat net iets meer dan één op de tien medewerkers (12%) enthousiast is en met volle energie aan het slag is. De rest is verkrampt bezig (40%) of werkt op de automatische piloot (37%). Ruim één op de tien werknemers (11%) zegt zelfs volledig te zijn afgehaakt.

Waar halen de werknemers hun energie vandaan en waar lekt de energie. Door ’onder de motorkap’ te kijken zien we vier bronnen van energie: mentale, sociale, emotionele en fysieke energie. 

Ik ga in op de emotionele energie, want dat is vaak onderschat. Wie goed in haar of zijn vel zit kan veranderingen beter aan en kan daardoor ook beter presteren. De emotionele energie wordt gemeten aan de hand van drie ’knoppen’ waarover ieder mens beschikt. De groene knop staat voor positieve emoties (blij), de blauwe knop staat voor neutrale emoties (automatische piloot) en de rode knop staat voor negatieve emoties (boos). 

Bovenstaande resultaten als ook de stappen/tips om direct aan de slag te gaan staan beschreven in de whitepaper De energie van werkend Nederland 2018.  

Te downloaden op www.energyfinder.nl

ik wens u allen energieke weken !

werknemers in een dal werknemers in een dal